Sinä olet luonteenkasvattaja!

Dr. Thomas Lickona : ”Luonteenkasvatus on tarkoituksenmukainen yritys auttaa ihmisiä ymmärtämään, välittämään ja toimimaan keskeisimpien eettisten arvojen mukaan. Kun ajattelemme, millaisen luonteen toivomme lapsillemme, on selvää, että toivomme heidän kykenevän arvioimaan mikä on oikein ja väärin. Kiinnostumaan siitä, mikä on oikein ja tekemään niin kuin on oikein, myös ulkoapäin tulevan painostuksen tai sisältä kumpuavan kiusauksen edessä.”

Sinä olet luonteen kasvattaja. Olitpa sitten opettaja, vanhempi, mummo, valmentaja taikka kirjaston työntekijä, olet muokkaamassa kaikkien niiden lasten ja nuorten luonnetta, joiden kanssa olet tekemisissä. Luonteenkasvatus on läsnä kaikessa; siinä, miten puhut lapsille, kuinka käyttäydyt, mitä teet tunteillasi ja millaisia tekoja kannustat tekemään. Se on aktiivisesti läsnä niissä odotuksissa, joita kohdistat lapsiin, ajatuksissa ja asenteissa, joita siirrät eteenpäin. Se näkyy siinä, mitä viestit ilmeilläsi ja eleilläsi, kuinka kosketat ja kohtaat. Olet iso vaikuttaja, olet luonteenkasvattaja ja ollut sitä jo pitkään.

Tärkeä kysymys on, millainen olet tai toivoisit olevasi. Oletko hyvän luonteen innostaja ja eteenpäin viejä? Oletko kasvun asenteen ruokkija ja myönteisten tunteiden välittäjä? Vai keskitytkö suorituksista ja lopputuloksesta palkitsemiseen? Viestitätkö eleilläsi, sanoillasi ja olemuksellasi, että ei kannata yrittää.

On välillä hyvä pysähtyä miettimään omaa toimintaa ja sitä, teenkö luonteenkasvatusta suunnitellusti vai ajattelenko, että se tapahtuu siinä sivussa? Entä olenko tietoinen arvoistani, jotka minua motivoivat ja joita kohtaamisissa lasten ja nuorten kanssa välitän eteenpäin?

Ajatuksia kirjoitukseen innosti: www.goodcharacter.org