Kuvataiteessa askartelimme jokaiselle oppilalle omat "vahvuuslasit", joiden läpi pysähdyimme välillä tutkimaan, miten upeita "tyyppejä" luokastamme löytyy. Luovia, rohkeita, innokkaita, vaatimattomia...Lasien sangoissa oli kirjoitettuna jokaisen ydinvahvuudet.

”Kannusta minut vahvaksi!”

 

Kuka on ollut sinulle se joku, jonka sanoja kannat mukana sydämessäsi? Kenen sanat ovat antaneet tarvittavan käyttövoiman, jotta olet selvinnyt elämäsi vaativimmista hypyistä kohti tuntematonta?

Sanoissa asuu voima, toivo ja mahdollisuus. Emme voi edes ymmärtää, miten suuri ja ratkaiseva merkitys niillä on toinen toisellemme. Sanat luovat maailmoja, sanat suuntaavat huomiotamme ja auttavat herkistymään erilaisille ympäristön merkityksille.

Sydämestä lähteneet sanat löytävät sydämen luokse. Jokaisessa kohtaamisessa asuu mahdollisuus noutaa esiin lapsessa ja nuoressa asuva potentiaali, voimavarat ja vahvuudet. Aikamme haastaa kohtaamisia. Monia mahdollisuuksia lipuu ohitse, kun kuljemme ajatukset itsessä, tulevissa tekemisissä tai laitteissa. Aikuisen mahdollisuudet herkistyä hyvälle nousevat esille tietoisesta myönteisten hetkien huomaamisesta. Kiitollinen mieli nostaa katseen itsestään ja laajentaa huomiotaan kohti toisia. Aikuisen hyvälle herkistynyt silmä hakeutuu yhä uudelleen tämän ilmiön äärelle, etsiytyy kohti hyvää ja kaunista. Aikuinen rakentaa lapselle myönteisten merkitysten ympäristöä, jossa on turvallista eksyä, epäonnistua ja löytää hallinnan tunnetta. Aikuisen kannattelun ja ohjaamisen myötä lapsi alkaa herkistyä yhä enemmän hyväksyvälle ja arvostavalle palautteelle, joka alleviivaa hänen arvoaan. Myönteisten merkitysten ympäristö opettaa lapselle taitoa pysähtyä huomaamaan yhä uudelleen itsessä löytyviä kykyjä ja potentiaalia. Rakkaudellisissa kohtaamisissa kohottautuminen hetkeksi arjen yläpuolelle rakentaa myönteisten muistojen varantoa, josta lapsi ammentaa voimaa vastoinkäymisten ja epäjärjestyksen tilassa.

Kannustavat sanat syventävät kokemuksia, muuttavat mieliä ja rakentavat elintärkeää resurssia. Elämäntyytyväisyys kasvaa, varanto täydentyy ja lapsi oppii toistojen kautta: ”Minussa on paljon hyvää, ehjää ja toimivaa”. Hän ymmärtää, miten vaikeudet ovat voitettavissa toisten avulla ja oppii arvostamaan omia mahdollisuuksiaan sinnikkäänä ja paljossa onnistuvana ainutkertaisena ihmisenä. Hyvä kasvaa hyvällä ja kasvattaa hyvää. Oman itsen näkeminen kauniina ja arvokkaana auttaa nostamaan katsetta ylöspäin rohkeasti kohti kanssakulkijoita. Kannustavat sanat rakentavat lapsen mieleen kielen, joka vie huomiota yhä uudelleen myös toisten onnistumisten ja hyvien hetkien äärelle, myötäintoilemaan ja syttymään toisten hyvästä.

Sinun sanasi kannustavat minut vahvaksi. Tarvitsen sanojasi, aitoja, autenttisia ja hyvää helliviä. Ne auttavat minua suhtautumaan itseeni ja tuleviin haasteisiini toiveikkaasti ja odottamaan onnistumista. Jaksan nähdä vaivaa, haluan ponnistella ja nousen vastoinkäymisten jälkeen jaloilleni. Kannan sanojasi mukanani sydämessäni. Kiitos, kun huomasit hyvän ja kannustit minut vahvaksi.

 

Inspiroiduin: Emilia Lahdesta ja Jukka Mäkelän, Eira Suhosen, Mari Nislinin & Nina Sajaniemen ”Stressin säätely”- kirjasta