Ideoita vahvuuksien käyttämiseen koulussa!

Koulussamme oppilaiden vahvuuksien tukeminen näkyi tänä vuonna eri tavoin. Tässä muutamia ideoita.

Kevään lopussa ekaluokkalaisten tutustumisaamu aloitettiin siten, että lasten vanhempia pyydettiin ottamaan omaa lastaan parhaiten kuvaava vahvuuskortti heidän tullessaan kouluun.

Kokonnuimme kaikki yhdessä aloittamaan aamuhetkeä ja vanhemmat esittelivät lapsensa valitsemansa vahvuuden avulla. Olipa ihanan myönteinen ja herkkä aloitus tutustumiselle. Jokainen lapsi sai vuorollaan kuulla oman vanhemman vahvuuskuvailun itsestään ja kyllä oli hymy herkässä, meillä kaikilla!

Kielistipendit vahvuuksien käytön pohjalta

By Elina Paatsila, englannin ja ranskan lehtori, positiivisen pedagogiikan ja vahvuusperustaisen opetuksen kehittäjä ja asiantuntija

Kielitaito on yksi asia, se miten oppilas käyttää vahvuuksiaan englannin tunnilla on toinen asia, ja halusimme tänä vuonna palkita kuudesluokkalaisia myös tästä.

Koulumme kuudesluokkalaiset ovat saaneet opetusta  luonteenvahvuuksista ja hyvinvoinnista positiivisen psykologian tutkimushankkeen myötä. Olemme tehneet yhteistyötä ja ottaneet samoja teemoja myös englannin tunnille. Osallistuin toukokuussa Puolassa järjestettyyn  kansainväliseen konferenssiin ’positiivinen psykologia kielten opetuksessa’. Kokemus vahvisti ajatuksia tämän näkökulman tärkeydestä, jossa oppilaan hyvinvointi on keskiössä, kantavana ajatuksena se, että hyvinvoiva lapsi ja nuori oppii.

Vahvuuksien käyttö vaikuttaa tunnilla niin tuntitoimintaan osallistumiseen, luokan ilmapiiriin, opiskelutaitoihin kuin tätä kautta oppimistuloksiinkin. Se on myös kulttuurien väliset erot ylittävä teema. Palkitut oppilaat olivat käyttäneet vahvuuksiaan hienosti englannin tunnilla.

Palkitsemisen perusteita olivat esimerkiksi rohkealla suullisen kielitaidon käyttäjällä ’bravery’, sinnikkäällä opiskelijalla ’grit’, oppilaalla, joka haasteistaan huolimatta yrittää ja on aktiivisesti mukana ’hope’, sekä monen kielen ja kulttuurin kanssa kamppailevalla maahanmuuttajalla ’love of learning’.

Tuntui hienolta voida palkita oppilaita näillä perusteilla. ’Ei päämäärä, vaan matka’ – se miten yhdessä luokassa toimimme, opiskelemme ja käytämme vahvuuksiamme itsemme ja toistemme hyväksi on yhtä tärkeää kuin lopputulos, kielitaito.