Palaute on mielensähyvittäjien polttoainetta

 

Mikä on meidän työpaikan fiilis noin yleensä?

Näemmekö vaivaa yhteisen hyvän eteen ja jaammeko positiivista palautetta?

 

Luennoin tällä viikolla yhdessä filosofi, professori, Juha T. Hakalan kanssa positiivisesta pedagogiiikasta Globexin järjestämässä tilaisuudessa otsikolla hymyn, hyvinvoinnin ja kohtuuden kautta.

Juha kertoi tutkimuksesta, jossa kaikki vuoden aikana kuulemamme positiivinen ja negatiivinen palaute oli ketjutettu yhtäjaksoiseksi puheeksi. 

Arvaatko, mikä oli suhdeluku? 

Positiivsta palautetta oli 10 minuutin verran, kun taas negatiivista yli 3000 minuuttia. Tuloksesta voi toki olla eri mieltä, mutta mittasuhteet ovat jotakuinkin totta. Parhaiten suoriutuvat tiimit antavat toisilleen noin viisi kertaa myönteistä palautetta yhtä negatiivista tai kriittistä palautetta kohtaan. Molempia tarvitaan. 

Miksi tämä kaikki on tärkeää? 

Kyse on ihan jokaisen meidän perustarpeesta. Kaipaamme arvostusta.

”Kuuntelin tällä viikolla erään uuden kasvattajan ystävällistä puhetta lapselle, jolla on ollut haasteita ryhmässä toimimisessa. Kävin kertomassa hänelle lähtiessäni, miten hyvä mieli minulle tuli hänen kauniista ja arvostavasta puhetavasta lapselle. Palautteen vastaanottaja liikuttui kyyneliin ja kertoi, ettei kukaan ole ikinä huomannut tätä tai ainakaan sanonut sitä ääneen.”

Jonkinlaista kulttuurinmuutosta siis kaivataan, sillä me emme ole tottuneet kiittelemään. Helpottavaa on ymmärtää, että jokainen meistä voi tehdä pieniä tekoja, jotta tätä suhdelukua käännetään. Myönteistä asennetta voi harjoittaa ja kehittää. Tekemällä samoin, saamme samaa. Muutos vaatii aktiivista toimintaa. Hyvän huomaaminen on pieniä arkisia päätöksiä ja asenteen tarkistusta. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi huomion kiinnittämistä siihen, mikä on yksilöissä, tiimeissä ja organisaatiossa on toimivaa, vahvaa ja mahdollista.

Työyhteisössä muutos tarkoittaa asioiden tekemistä samaan suuntaa. Kuten Juha korosti luennossa, tämä ei ole sitä, mitä joku muu tekee meille, vaan mitä minä voin itse tehdä ja tuoda yhteiseen pöytään. Sen on sitä, että yhdessä päätetään katsoa tilanteita mahdollisuuksien kautta, haetaan enemmän tietoa myönteisistä yksilöllisistä ja yhteisöllisistä kokemuksista.

Kiitoksen ja palautteen jakamisessa usein kyse on usein kitkan poistamisesta, ja rakenteiden uudelleen jäsentämisestä. Meidän työpaikalla Positivessa kokoonnutaan joka perjantai Huomaa hyvä! -palvelun äärelle 10 minuutiksi. Jokainen tiimiläinen jakaa yhden onnistumisen, jonka on taltioinut Huomaa hyvä! -appsiin tekstin ja valokuvan kera. Lisäksi mietimme, mikä oli oma panos ja käytetty vahvuus? Jaamme myös tietoa siitä, mitä toiset tekivät sen eteen, että saavutimme yhdessä tämän hyvän tai selvisimme ongelmista. Näin luomme tapoja, joilla yhdessä  puhutaan onnistumisista, hienoista hetkistä, haasteista selviytymisestä ja rakennetaan työyhteisön tarinaa kuvien ja kirjoitettujen havaintojen muodossa.

P.s. Muista antaa prosessille riittävästi aikaa. Myönteisen toimintakulttuurin rakentaminen on pitkäjänteistä työtä.  Tähän voi mennä vuosia, varsinkin jos rakennustyö aloitetaan ongelmallisella maaperällä. Totta tämäkin, jokapäiväisillä kiittämisen tavoilla, sanavalinnoilla ja periaatteilla  työyhteisön kulttuuri vahvistuu ja vakiintuu.

Vinkkejä:

  • Ole avoin ja jaa onnistumisia. Työkaverit eivät voi iloita kanssasi, jollet avoimesti jaa myös onnistumisiasi. 
  • Tehkää edistyminen näkyväksi. Kiinnitäkää huomiota pieniinkin askeliin oikeaan suuntaan. Onnistumiset motivoivat jatkamaan.
  • Anna rohkeasti tunnustusta toisten onnistumisista ja myötäiloitse. Jaa avokätisesti palautetta!
  • Huolehdi omasta hyvinvoinnista. Levänneenä toisen onnistumiseen ja innostukseen vastaaminen on helpompaa.
  • Kiitä työkaveria tsemppaamisesta ja kehuista. Kerro, miten hänen palautteensa vaikutti omaan päivääsi ja suoriutumiseen ylipäätään.

Jos Juhan ja mun ajatukset kiinnostava ja haluaisit oppia lisää, varaa paikkasi Globexin järjestämään koulutukseen 21.9.2021! Tervetuloa.

Ota työyhteisöllesi käyttöön Huomaa hyvä! -appi. Aloita heti. Olisi kiva kuulla, miten tämä toimii teillä? Laita viestiä hello@positive.fi