VIA-Vahvuusmittari

Yleistä

Luonteenvahvuuksia voi mitata strukturoidusti. VIA-mittari on laajasti käytetty, psykometrisiltä ominaisuuksiltaan luotettava kysely, jonka on tehnyt jo yli 2,6 miljoonaa ihmistä. Helsingin yliopiston Erityispedagogiikan koulutus on kääntänyt sekä aikuisten että lasten/nuorten mittarin suomeksi (Uusitalo-Malmivaara, 2014), ja ne ovat vapaasti käytettävissä viacharacter.org-sivuilla. Mittarin käyttöön on ohjeet myös erityisen tuen tarvitsijoille. Jo omien vahvuuksien nimeäminen on voimauttavaa ja antaa sanastoa niille ominaisuuksille ja taidoille, joiden varaan on turvallista rakentaa ja joiden avulla uusia haasteita kannattaa kohdata. VIA-mittarin yksi mainioista puolista on myös se, ettei sillä voi saada negatiivista tulosta. Nekään vahvuudet, jotka eivät ole henkilön tärkeimpien, ydinvahvuuksien joukossa, eivät ole heikkouksia. Vahvuudet eivät myöskään kilpaile keskenään, eikä niillä ole minkäänlaista tärkeysjärjestystä. VIA-instituutti kerää tiedot kaikista vahvuusmittarin täyttäjistä, kun VIA-sivulle rekisteröityy. Tätä ei kuitenkaan tarvitse mitenkään pelästyä. Kenenkään tuloksia ei anneta eteenpäin eikä rekisteröitymistä tarvitse tehdä omalla nimellä, jos niin ei halua. Tiedot kerätään, jotta voidaan tutkia eri ikäisten, eri maista tulevien ja eri sukupuolia edustavien ihmisten vahvuuksien jakautumista. Toimintaa valvoo Yhdysvaltojen tiukka henkilötietosuojalainsäädäntö.

VIA- mittari

Aikuisille

Lapsille ja nuorille (VIA Survey Youth Ages 10-17)

Ohjeita:

 • Voit tehdä testin suomeksi
 • Lasten ja nuorten mittarissa on 13- vuoden ikäraja. Alle 13- vuotias tarvitsee aikuisen, esim. opettajan kirjautumisen (You must be 13 years or older to register. Please have an adult register here to continue.)

Näyttökuva (668)

Tämän jälkeen aukeaa mittari, jossa on 96 väittämää.

Näyttökuva (669)

Mittarin täyttämisen jälkeen aukeaa sivu, jossa kysytään mahdollisia tutkimuskoodeja ja “motiivia” mittarin käyttämiseen.

Paina lopuksi “Complete survey”

Näyttökuva (670)

Tämän jälkeen saat tuloksesi STEP1- kohtaa klikkaamalla!

Näyttökuva (671)

Nauti tuloksistasi, tutki vahvuuksiasi ja niiden järjestystä. Ota ydinvahvuutesi tarkemman tarkastelun kohteeksi ja käytä niitä aktiivisesti!

Ohjeita

Olemme käyttäneet omassa väitöstutkimuksessani VIA- mittaria 4.-9.- luokkalaisten kanssa ja kokemukset ovat olleet hyviä. On kuitenkin tärkeää huomioida tärkeitä seikkoja, jos aiot käyttää VIA- mittaria.

 • VIA- mittari on itsearvioinnin väline. Opettaja ei mittaa ketään.
 • Ennen mittarin käyttöä tulee kysyä huoltajalta lupa.
 • On tärkeää olla huolellinen tulosten tulkinnassa! Vahvuudet ovat kehittyviä taitoja. Ei kannata jäädä “jumiin” viiteen ensimmäiseen ns. ydinvahvuuteen. On hyvä selittää lapsille ja nuorille, että emme voi tietää, miten paljon mikin vahvuus on “latautunut”. Esimerkiksi 2. ja 10. vahvuuden välillä ei välttämättä ole juurikaan eroa.
 • Ei kannata käyttää vain VIA- mittarin tuloksia, vaan tehdä esim. vahvuudet 360 astetta- tehtävä ja tämän jälkeen  tehdään vahvuusprofiilit luokkaan kaikkien nähtäville. (Myös opettajan ja kouluavustajan).
 • VIA- testin tulosten tulkinnassa on hyvä korostaa, että yksikään tuloksen vahvuuksista ei ole heikkous vaikka se sijoittuisi ns. loppupäähän.
 • Suosittelen VIA- testin tekemistä vähintään kerran lukuvuodessa, koska ydinvahvuuksien järjestys saattaa muuttua riippuen elämäntilanteesta.
 • Ydinvahvuudet ovat suhteellisen pysyviä ja kasvuvahvuuksista harvoin tulee ydivahvuuksiasi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, ettei niitä kannattaisi tutkia, harjoitella ja oppia  käytöstä toisilta.
 • 1.-3.- luokkalaisten vahvuuksien selvittämisessä suosittelen ottamaan vanhemmat mukaan.
 • IMG-20150831-WA0001

Opettajalle

Lue tästä opettajalle tarkoitetut ohjeet VIA- mittarin käyttöä varten.

Luo itsellesi oma tili VIA:n sivuille.

Näyttökuva (681)

Voit valita itsellesi sopivan linkin, jonka avulla oppilaasi voivat kirjautua VIA- testiin ja tulokset tallentuvat myös sinulle.

 

Näyttökuva (674)

 

Valitse VIA Survey for Youth.

 

Näyttökuva (675)

 

 

Minä tein itselleni linkin, jonka näet alla. Tee helppo linkki, jonka avulla oppilaasi löytävät mittariin.

 

Näyttökuva (676)

Sinun pitää kuitenkin ensin itse kirjautua sisään ja tämän jälkeen tulee kohta, johon täytät lapsen tiedot:

Näyttökuva (678)

 

Jos sinulla ei ole tutkimuskoodia, ne kohdat voit jättää tyhjäksi. Sitten paina “Simulan ang Survey” ja testi on valmis täytettäväksi!

Onnea matkaan!